Meditacija Leela

Meditacija

Meditacija je mirno sjedenje zatvorenih očiju. Tako bi je mogli najkraće opisati. Ali što se tada događa s nama kad se odvojimo od okoline okrećući time pažnju prema sebi?

Meditacija nam omogućuje da prihvatimo sebe i sadašnji trenutak. Upravo zbog toga nam je meditacija iznimno teška.

Meditacija nam omogućava  iskustvo vlastitog  protoka i podrške. Kad redovito meditiramo, uskoro primjećujemo da nijedna misao, emocija ili osjećaj ne ostaju isti vrlo dugo. Sve se stalno mijenja, a vježbom se možemo naučiti opustiti u toku iskustva, umjesto da se borimo protiv njega, ili da ga želimo uhvatiti i zadržati. Učimo ići tokom, umjesto da stalno postavljamo blokade i brane kojima je potrebno puno energije za održavanje i koje nas sprječavaju da budemo slobodni.

Otpor koji pružamo sadašnjim okolnostima i sebi, je zapravo otpor samom Životu.

Svi se slažu da svakodnevna praksa meditacije može imati značajne koristi za mentalno i fizičko zdravlje. No, koja je najučinkovitija? Postoje stotine tehnika meditacije koje obuhvaćaju prakse iz različitih tradicija, kultura, duhovnih disciplina i religija upravo iz razloga jer će svatko  pronaći u jednoj ili više njih. Ne postoji općeprihvaćen tip “najbolji” ili “najučinkovitiji”; nego nam je individualna sklonost ta koja nam pomaže da odaberemo onu (ili one) koja nam najbolje odgovara.

Vođena i nevođena meditacija

U vođenoj meditaciji učitelj vas vodi kroz osnovne korake prakse. Ova vrsta meditacije osobito je korisna za početnike a njegovo vodstvo može biti ključno za pomoć onima koji su tek počeli meditirati. 

U ne vođenoj meditaciji – koja se naziva i tiha meditacija – meditirate sami, a da netko drugi ne objašnjava proces. Za neke ljude, nevođena meditacija uključuje jednostavno sjedenje u tišini i obraćanje pažnje na tijelo i misli kroz određeni vremenski period. Za druge, to uključuje korištenje nekih tehnika koje su naučili iz vođenih praksi.

Umirujuća meditacija i meditacija unutarnjeg uvida

Namjera umirujuće meditacije je njegovanje tišeg, mirnijeg stanja uma i poboljšane koncentracije. Većina umirujućih meditacijskih praksi uključuje fokusiranje na određeni objekt – dah, mantru, vizualizaciju, fizički objekt i fizičke osjećaje u tijelu – i povratak na taj objekt kad god vam omete pozornost ili primijetite da vam um počinje lutati.

Meditacija unutarnjeg uvida uključuje fokusiranje na dah te svjesnost i bilježenje svih fizičkih i mentalnih osjeta koji se javljaju.

Zapravo, mnoge tehnike meditacije zapravo kombiniraju elemente obje. Osim što nam pomažu u pronalaženju smirenosti i mentalne tišine, ove meditacije također pomažu poboljšati osjećaje blagostanja, sreće i empatije prema drugima.

Tehnike / Tipovi meditacija

Navodimo neke od tehnika meditacije vodeći računa da su opisi minimalni te da svaka od njih zahtjeva vrlo iscrpan opis i objašnjenje. Upravo s tim, samom praksom i iskustvom se bavimo u Leela Somatic Shali.

Usredotočena pozornost

Ovaj oblik meditacije prilično je jednostavan jer koristi objekt našeg daha kako bi usredotočili  pozornost, usidrili um i održali svjesnost. Primijetite li kako vam je um počeo lutati,  jednostavno se vratite dahu.

Skeniranje tijela

Često naše tijelo radi jednu stvar, a um je negdje drugdje. Ova je tehnika osmišljena za sinkronizaciju tijela i uma obavljanjem mentalnog skeniranja, od vrha glave do kraja prstiju. Svojom mentalnom pažnjom polako se kreće po vašem tijelu, skrećući pozornost na bilo kakvu nelagodu, osjećaj, napetost ili bol. Zadržavajući pažnju upravo na tom nelagodnom mjestu dolazimo u kontakt sa informacijom o nama koje naše tijelo sadrži.

Primjećivanje

Bez obzira da li se fokusirate na dah ili jednostavno sjedite u tišini, ova tehnika uključuje posebno „bilježenje“ onoga što odvlači um, do te mjere da smo toliko uhvaćeni u misao ili emociju da smo izgubili svijest o dahu ( ili što god bio objekt fokusa). “Bilježimo” misao ili osjećaj kako bismo povratili svijest, stvorili malo prostora kao način otpuštanja i naučili više o svojim misaonim obrascima, tendencijama i uvjetovanju.

Vizualizacija

Ova vrsta meditacije poziva vas da zamislite nešto ili nekoga u svom umu – mi u biti zamjenjujemo dah mentalnom slikom kao predmetom fokusa bez napora. Tako je i s Prizivajući specifičnu vizualizaciju, ne samo da možemo promatrati um, nego se također možemo usredotočiti na bilo koji fizički osjet.

Meditacija dobrote i ljubaznosti

Usredotočenost na sve ljude i sva ostala živa bića  – sastavni je dio ove tehnike. Pozitivnu energiju i dobru volju usmjeravamo prvo na sebe, a zatim, kao efekt energetskog vala, na druge, što nam pomaže da se oslobodimo teških osjećaja koje možda proživljavamo.

Meditacija suosjećanja

Slična je tehnici meditaciji dobrote, uključuje fokusiranje na osobu koju poznajete ili volite i obraćate pažnju na osjećaje koji proizlaze iz srca. Otvarajući svoja srca i umove za dobrobit drugih ljudi, imamo priliku potaknuti osjećaj sreće u vlastitom biću

Odmaranje svijesti

Umjesto fokusiranja na dah ili vizualizaciju, ova tehnika uključuje puštanje uma da se istinski odmori; misli mogu doći, ali umjesto da nas odvuku od sadašnjeg trenutka, jednostavno ih puštamo da se udalje i nestanu.

Meditacija odraza

U ovoj meditaciji postavljamo sebi pitanje npr.: “Na čemu ste najviše zahvalni?” Postavljanje pitanja pomoću druge osobe – vas – će obeshrabriti intelektualni um od pokušaja da na njega odgovori racionalno. Budite svjesni osjećaja, a ne misli koji nastaju kada se usredotočite na pitanje.

Meditacije različitih tradicija koje je potrebno naučiti s iskusnim učiteljima

Meditacija sa zvučnom kupkom

Ovaj oblik koristi zdjele, gongove i druge instrumente za stvaranje zvučnih vibracija koje pomažu usredotočiti um i dovesti ga u opuštenije stanje.

Zen meditacija

Ova drevna budistička tradicija uključuje uspravno sjedenje i praćenje daha, osobito načina na koji se kreće i izlazi iz trbuha, te dopušta umu da “jednostavno bude”. Njegov je cilj potaknuti osjećaj prisutnosti i budnosti.

Mantra meditacija

Ova je tehnika slična meditaciji usredotočene pažnje, iako se umjesto usredotočenja na dah kako biste utišali um, usredotočite se na mantru (koja može biti slog, riječ ili izraz). Ovdje je ideja da suptilne vibracije povezane s ponavljanom mantrom mogu potaknuti pozitivne promjene-možda povećanje samopouzdanja ili povećano suosjećanje s drugima-i pomoći vam da uđete u još dublje stanje meditacije.

Transcendentalna meditacija

Ako ste zainteresirani za program Transcendentalna meditacija® (TM®), možete posjetiti web stranicu Zaklade Maharishi ili pronaći certificirane učitelje Transcendentalne meditacije u Hrvatskoj.  Program Transcendentalne meditacije® podučavaju jedan na jedan instruktori obučeni i licencirani od strane Zaklade Maharishi na personaliziran i individualan način. Vježba uključuje udobno sjedenje zatvorenih očiju 20 minuta dva puta dnevno i upuštanje u vježbe bez napora prema uputama. Učenike se potiče da vježbaju dva puta dnevno, što često uključuje jutarnju meditaciju, a druga sesija je usred popodneva ili predvečer.

Yoga kao meditacija

Kao što postoji mnogo različitih vrsta meditacije, tako postoje i mnogi stilovi joge koji su usmjereni na jačanje živčanog sustava, tako se i bolje možemo nositi sa svakodnevnim stresom i problemima. Međutim, kako bismo integrirali neuromišićne promjene koje se događaju tijekom joge i stekli najveću korist od prakse, moramo odvojiti vrijeme za savasanu ili shavasanu, poznatu kao poza mrtvaca ili poza opuštanja, kako bismo opustili tijelo i ublažili napetost.

Vipasana meditacija

Još jedna drevna tradicija, ova meditacija vas poziva da upotrijebite svoju koncentraciju za intenzivno ispitivanje određenih aspekata svog postojanja s namjerom konačne transformacije. Vipassana nas tjera da pronađemo “uvid u pravu prirodu stvarnosti”, razmatranjem nekoliko ključnih područja ljudskog postojanja: “patnja, nezadovoljavanje”, “nestalnost”, “ne-ja” i “praznina”.

Meditacija na chakre

Ova tehnika meditacije ima za cilj zadržati temeljne čakre tijela – centre energije – otvorene, usklađene i tekuće. Blokirane ili neuravnotežene čakre mogu rezultirati neugodnim fizičkim i mentalnim simptomima, ali meditacija čakri može im pomoći da ih sve dovedu u ravnotežu.